Bel mij terug schadevergoeding-
calculator

Trias Legal
Rotterdam Airportplein 22
3045 AP Rotterdam

t: 010 – 799 70 40
e: info@triaslegal.nl
w: www.triaslegal.nl
Kvk – nummer: 58681027

Onze klantenservice is 24/7 bereikbaar.
De openingstijden van ons kantoor is als volgt:

Maandag: 08:00 – 21:00
Dinsdag: 08:00 – 21:00
Woensdag: 08:00 – 21:00
Donderdag: 08:00 – 21:00
Vrijdag: 08:00 – 21:00
Zaterdag 09:00 – 18:00
Zondag: 09:00 – 18:00

Press enter to begin your search

Al zeker 20 claims na MH17-crash

Al zeker 20 claims na MH17-crash

AMSTERDAM – Nabestaanden van meer dan 20 slachtoffers van de crash van vlucht MH17 boven Oekraïne hebben een claim ingediend bij Malaysia Airlines. Het gaat om nabestaanden van Nederlandse slachtoffers en van één Belgisch slachtoffer.

In eerste instantie gaat het om een claim van 50.000 dollar per slachtoffer, maar dat kan nog meer worden, afhankelijk van de schadeposten van de achterblijvers. Ook het aantal claims kan nog groeien. Dat zei advocaat Veeru Mewa van het Amsterdamse kantoor Beer Advocaten maandag tegen het ANP.

Afhankelijk van de bevindingen in het voorlopige rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid dat dinsdag wordt gepresenteerd, wordt ook onderzocht of het indienen van claims bij Rusland en de rebellen mogelijk is.

: Nabestaanden krijgen elk standaard 50.000 dollar per slachtoffer van Malaysia Airlines. Dus als je als kind je vader en je moeder verloren hebt aan de vliegtuigcrash, krijg je 100.000 dollar”, legt Mewa uit. “Maar de kosten kunnen veel hoger oplopen. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor de uitvaart en een hypotheek die doorloopt. Wij zetten dat samen met de nabestaanden die wij bijstaan op een rij en dienen dan een claim in.”

Over de precieze hoogte van de uiteindelijke claims kon Mewa maandag niets zeggen. Hij zei wel dat het nog een hele tijd zal duren voordat de claims allemaal ingediend zullen zijn.

Russen
Intussen heeft het Britse BBC-programma Panaorma van omstanders vernomen dat vlucht MH17 is neergehaald door Russische soldaten. De bemanning van een raketinstallatie waarmee het toestel van Malaysia Airlines is neergeschoten, sprak met een Moskous accent. Dat beweren drie ooggetuigen, allen burgers, tegenover een verslaggever van het BBC. De ooggtuigen zijn volgens de Britse journalist betrouwbaar, omdat ze voorheen voor de pro-Russische rebellen vochten.

De getuigen zeiden afzonderlijk tegen Panorama dat zij een paar uur voor het vliegtuig neerstortte, een raketlanceersysteem hebben gezien in het gebied dat in handen was van de separatisten. Eén getuige zag de installatie rond 12.30 (Nederlandse tijd) van een dieplader af worden gehaald in Snezjnoje, ongeveer 16 kilometer van de plaats van de ramp. Het vliegtuig stortte ongeveer 4 uur later neer.

Russische miltairen
Degenen die de Buk uitlaadden, leken volgens de getuige Russische militairen. “Goed gedisciplineerd, in tegenstelling tot de rebellen, en ze droegen niet het standaard Oekraïense camouflage-uniform, waarin zowel regeringsmilitairen als de strijders van de rebellen zich vertonen”. Ook hadden zij volgens hem een Russisch accent. Een tweede getuige bevestigt dat. Bij een officier die de Buk begeleidde, had hij een Moskovitisch accent gehoord.

Bewijs
De bewering van Panorama wordt onderbouwd door nieuw bewijs dat de onderzoekssite Bellingcat heeft gepubliceerd. Daaruit blijkt eveneens dat de raketinstallatie waarmee MH17 is neergehaald, Russisch was en door Russische militairen werd bemand.

Het Kremlin heeft gesuggereerd dat de raket die het vliegtuig zou hebben getroffen, door een Oekraïens gevechtsvliegtuig was afgeschoten. De pro-Russische separatisten hebben altijd tegengesproken dat zij over een Buk-raketsysteem beschikten. De ramp kostte alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, het leven.