Bel mij terug schadevergoeding-
calculator

Trias Legal
Rotterdam Airportplein 22
3045 AP Rotterdam

t: 010 – 799 70 40
e: info@triaslegal.nl
w: www.triaslegal.nl
Kvk – nummer: 58681027

Onze klantenservice is 24/7 bereikbaar.
De openingstijden van ons kantoor is als volgt:

Maandag: 08:00 – 21:00
Dinsdag: 08:00 – 21:00
Woensdag: 08:00 – 21:00
Donderdag: 08:00 – 21:00
Vrijdag: 08:00 – 21:00
Zaterdag 09:00 – 18:00
Zondag: 09:00 – 18:00

Press enter to begin your search

Nog steeds miljardenclaims, twaalf jaar na 9/11

Nog steeds miljardenclaims, twaalf jaar na 9/11

NEW YORK – Bijna twaalf jaar na de gebeurtenissen van 9/11 hebben er nog steeds miljardenclaims plaats tegen American Airlines en United Airlines. Dit meldt Bloomberg. Een federale rechter verklaarde deze week een claim van 3,5 miljard dollar van projectontwikkelaar Larry Silverstein niet ontvankelijk. Maar Silverstein gaat door met procederen.

Silverstein is niet de enige die met claims over 9/11 komt. Cantor Fitzgerald, een financiële firma die was gevestigd in de noordtoren van het WTC, verloor bij de vernietiging van het gebouw 658 personeelsleden. Het bedrijf eist alsnog een miljard dollar van de twee airlines. Dit proces begint naar verwachting in januari 2014.

99 jaar lease
Moslimterroristen van al-Qaeda gebruikten op 1 september 2001 twee vliegtuigen van American en twee van United als vliegende bommen bij hun ‘aanval op Amerika’. Twee van de toestellen (Boeings 767, van elke maatschappij één) vlogen in de twee torens van het WTC in New York, die dezelfde dag een voor een instortten.

Silverstein Properties leasete de torens van het WTC. In 2007 ontving hij al een schadevergoeding van 4,1 miljard dollar van verzekeraars. Maar Silverstein stelde daarna American en United aansprakelijk, evenals fabrikant Boeing en de luchthaven van Boston, waar de twee Boeing 767’s waren opgestegen.

Alle vier vluchten samen (een Boeing 757 van American vloog op 9/11 tegen het Pentagon aan, een andere Boeing 757 van United stortte neer nadat passagiers hadden geprobeerd de kapers te overmeesteren) waren verzekerd voor 1,5 miljard aan ‘liability’. In januari 2011 kregen de nabestaanden van de passagiers op de vier vluchten hiervan samen 500 miljoen dollar uitgekeerd. Bij de terroristische aanslagen kwamen destijds 2.996 mensen om het leven.

Dit betekent dat er nog een miljard dollar aan verzekeringsgeld over is. Daar verwijzen ook Larry Silverstein en zijn advocaten naar. En zoals gebruikelijk in de Amerikaanse rechtsgang is de claim aanzienlijk hoger. Rechter Alvin Hellerstein zei deze week dat met dergelijke claims de Amerikaanse luchtvaartsector te gronde wordt gericht.

Herbouw
Silverstein liet vrijdag via een woordvoerder weten: “Wij zullen niet rusten totdat we elke optie hebben gebruikt om de verzekeraars van de luchtvaartindustrie te dwingen een eerlijk deel te betalen van de herbouw van het World Trade Center.”

Eind juli 2001 won Silverstein Properties de aanbesteding voor een contract om het WTC voor 99 jaar te leasen. Een van de clausules gaf de projectontwikkelaar het recht de nieuwbouw ter hand te nemen, mocht het gebouw verloren gaan. Zes weken later werd dat scenario werkelijkheid.

Silverstein was daarna een van de motoren achter de bouw van een nieuw WTC op dezelfde locatie. Het One World Trade Center zoals het heet, dat dit jaar zijn definitieve hoogte van 541 meter bereikte, wordt begin 2014 geopend.

Noodverordening
De luchtvaart, met name in de Verenigde Staten, raakte in de dagen meteen na 9/11 in grote moeilijkheden. Het vliegverkeer in de hele VS had dagenlang stilgelegen, waardoor maatschappijen grote verliezen leden, terwijl het vertrouwen van de consument in de sector ernstig was geschaad.

Het Amerikaanse Congres, met de steun van vrijwel alle Republikeinen en Democraten, kwam toen met een noodverordening die de aansprakelijkheid van luchtvaartmaatschappijen voor de aanslagen beperkte. Verder steunde de toenmalige president George W. Bush de luchtvaart met vijf miljard dollar in cash en tien miljard aan leningen.