Wat kan ik doen met mijn letselschadeclaim als de aansprakelijke bestuurder doorrijdt?

Trias Legal > Nieuws > Wat kan ik doen met mijn letselschadeclaim als de aansprakelijke bestuurder doorrijdt?
Door: A.M.D.J Aerts

Wat kan ik doen met mijn letselschadeclaim als de aansprakelijke bestuurder doorrijdt?

Een ongeval meemaken is al ernstig genoeg. Op het moment dat de bestuurder die een ongeval heeft veroorzaakt doorrijdt is het allemaal nog vervelender. Wat kun je doen met je letselschadeclaim wanneer de bestuurder doorrijdt?

Strafbaarstelling van doorrijden na een ongeval

Het is strafbaar om door te rijden na een ongeval of aanrijding. Dit verbod geldt voor iedereen die bij een verkeersongeval is betrokken of door wie zijn gedraging een verkeersongeval is veroorzaakt. De strafbaarstelling hiervan is te vinden in art. 7 Wegenverkeerswet, en het betreft een misdrijf. Het is van belang dat de bestuurder die betrokken is bij een ongeval, de plaats van het ongeval niet verlaat voordat hij gelegenheid heeft geboden om zijn identiteit vast te stellen en ook de gegevens van het motorrijtuig dat bij het ongeval betrokken is geweest. 

Gevolgen voor je letselschadeclaim

Op het moment dat je niet weet wie, of welk voertuig de veroorzaker is geweest van het ongeval, kun je ook niemand aansprakelijk stellen voor de geleden immateriële en materiële schade. 

In sommige gevallen is het mogelijk om een beroep te doen op het Waarborgfonds. Het Waarborgfonds is bedoeld voor mensen die schade hebben door een motorvoertuig en die met hun schade niet terecht kunnen bij de verzekeraar. Om een succesvolle claim in te dienen bij het Waarborgfonds moet er aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. Namelijk:

  • De schade is veroorzaakt door een motorvoertuig. 
  • De tegenpartij is aansprakelijk.
  • Jij hebt moeite gedaan om de dader te achterhalen. Ook wel de inspanningsverplichting.
  • Je kunt de schade niet verhalen op de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij. Dit kan zo zijn door verschillende redenen: de dader is niet bekend of het voertuig was gestolen of niet verzekerd.
  • De claim moet binnen drie jaar nadat de schade ontstond worden ingediend. 

De bewijslast rust op het slachtoffer. Dit betekent dat het aan jou is om aan te tonen dat er een andere partij betrokken was bij het ongeval en dat deze partij aansprakelijk is voor het ongeval. Het Waarborgfonds zal schade niet in behandeling nemen op het moment dat er onvoldoende bewijs is om aan te tonen dat er een onbekend motorrijtuig betrokken is geweest bij het ongeval of dat de bestuurder daarvan aansprakelijk is voor de schade (ECLI:NL:RBROT:2021:10582). 

Direct contact met Trias Legal
advocaat
?

Bel ons en wij helpen u verder: 010-799 70 40

Wij helpen u verder.

Soortgelijke situatie meegemaakt?

Schroom dan vooral niet om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend gesprek. Wij helpen u graag verder!

Wij helpen u graag!

Trias Legal is een onafhankelijk legal kantoor gespecialiseerd in het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht met een speciale focus op het letselschaderecht.

+31(0)10 799 70 40

info@triaslegal.nl Dringende gevallen 24/7 uur bereikbaar.

Terugbelverzoek
Gelieve enkel nummers
Direct contact met een advocaat?

Bel ons en wij help u: 010-799 70 40