Smartengeld: u heeft er vast wel eens van gehoord, maar wat is het nu eigenlijk precies? Het is de schadevergoeding die u ontvangt na een ongeval. Deze vergoeding compenseert het lichamelijke leed en het verdriet dat u heeft opgelopen door het ongeluk. Het lastige is dat mensen alleen smartengeld na een ongeval kunnen ontvangen voor de schade die niet zichtbaar is of de schade die niet direct in geld is uit te drukken. Een logische vervolgvraag is dan natuurlijk wanneer u in aanmerking komt voor smartengeld na een ongeval. Verder is het handig om te weten hoe de vergoeding tot stand komt en waar de hoogte van het bedrag van afhankelijk is. Bij Trias Legal helpen we u graag met het aanvragen van smartengeld.
Als we gaan kijken aan welke voorwaarden u moet voldoen om smartengeld na een ongeval te krijgen, dan zijn er een aantal eisen. Allereerst staat in de wet opgenomen dat u alleen recht heeft op smartengeld na een ongeval als er sprake is van letselschade (lichamelijk of geestelijk leed) waarvoor een ander verantwoordelijk is.
Als blijkt dat er opzet in het spel is, komt u in aanmerking voor een vergoeding van uw immateriële schade. Verder dient de andere partij zijn aansprakelijkheid te erkennen en het medisch dossier moet afgerond zijn.
Als blijkt dat de wederpartij verantwoordelijk is voor het door u opgelopen letsel, kunt u de tegenpartij aansprakelijk stellen. Hoe gaat dit in zijn werk? U stelt hiervoor een aansprakelijkheidsbrief op waarin u vermeldt dat de ander verantwoordelijk is voor uw letselschade. Voorts moet u in deze brief opnemen dat u recht heeft op smartengeld.
Ook heeft u de plicht om de andere partij ervan op de hoogte te stellen dat u verjaring van uw letselschadezaak wilt tegengaan. Dit dient terug te komen in het document. Vraagt u zich af wat de brief nog meer moet bevatten? Neem gerust contact met ons op!
Na alle pijn en stress die u heeft gehad door het ongeluk, is de verantwoordelijke voor het ongeval verplicht om dit leed te verlichten in de vorm van smartengeld. Maar op welke vergoeding mag u rekenen en waar hangt de hoogte van het smartengeld na een ongeval vanaf? Het berekenen van de immateriële schadevergoeding en de uiteindelijke hoogte van het te ontvangen bedrag hangt helemaal van uw persoonlijke omstandigheden af.
Iedere zaak van smartengeld bij letselschade staat namelijk op zichzelf, waarbij geen geval hetzelfde is. Bent u benieuwd op welk bedrag u uiteindelijk uitkomt en welke elementen hierbij een rol spelen? U kunt online uw schadevergoeding berekenen via onze website.
Het berekenen van smartengeld bij letselschade hangt nauw samen met de manier waarop u de schade heeft ervaren. Dit betekent dat belangenbehartigers bijvoorbeeld kijken naar de aard en de ernst van het letsel en naar uw leeftijd. Daarnaast wordt er gekeken naar de gevolgen van het ongeval. Hoe is uw herstel verlopen, heeft u er klachten aan overgehouden die niet meer weggaan of heeft het hele incident misschien uw carrière negatief beïnvloed?
Daarnaast is het aantal medische behandelingen dat u heeft gehad en de mate waarin de klachten invloed hebben gehad op uw levensvreugde eveneens van belang. Andere voorbeelden van vraagstukken zijn onder meer of u blijvende hulp of zorg nodig heeft in uw dagelijkse leven en of het ongeval tot arbeidsongeschiktheid heeft geleid.
De wet stelt dat de hoogte van het smartengeld bij letselschade naar billijkheid moet worden bepaald, waarbij de rechter bekijkt wat hij vindt passen in uw persoonlijke situatie. Naast uw specifieke omstandigheden speelt nog een andere factor een belangrijke rol.
Uw belangenbehartiger zal namelijk uw situatie naast vergelijkbare zaken leggen en bekijken wat de toenmalige rechter in die zaken heeft beslist. Hij zal daarbij de Smartengeldgids raadplegen en deze uitspraken meenemen bij het berekenen van het smartengeld.
Zijn nog niet al uw vragen beantwoord? Neem dan even een kijkje bij onze veelgestelde vragen over smartengeld:
Op het moment dat er sprake is van een medische eindsituatie, zal de berekening van het definitieve bedrag plaatsvinden. Deze medische eindsituatie is een feit als u klachtenvrij bent of als uw dokter verklaart dat uw klachten ten gevolge van het ongeluk niet meer zullen verbeteren.
Normaal gesproken keert de verzekeringsmaatschappij het geld uit zonder dat u hier vooraf bericht over ontvangt. Heeft u al voorschotten gekregen, dan zal de verzekering die aftrekken van het totale eindbedrag.
Het komt in de praktijk niet zoveel voor, maar als u het uit te keren bedrag liever in termijnen wilt ontvangen, is dit uiteraard mogelijk. U kunt dit aangeven bij de betreffende verzekeringsmaatschappij.
Wilt u weten hoe u smartengeld kunt claimen of op welk bedrag u recht heeft? Schakel de hulp in van letselschadebureau Trias Legal en stuur ons een e-mail op info@triaslegal.nl. Telefonisch contact met ons opnemen over uw vraag over smartengeld na een ongeval kan ook. We zijn bereikbaar via 010-600 3380.
trias Legal is specialist op het gebied van smartengeld bij letselschade en we kunnen u alles vertellen over de juiste aanpak in uw letselschadezaak. Onze letselschade advocaat helpt u dan ook graag verder bij lastige vraagstukken als smartengeld berekenen, zodat u krijgt waar u recht op hebt!
Trias Legal is een onafhankelijk legal kantoor gespecialiseerd in het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht met een speciale focus op het letselschaderecht.
+31(0)10 799 70 40
info@triaslegal.nl Dringende gevallen 24/7 uur bereikbaar.