Letselschade opgelopen tijdens een voetbalwedstrijd? Vaak wordt de schade niet vergoed

Trias Legal > Nieuws > Letselschade opgelopen tijdens een voetbalwedstrijd? Vaak wordt de schade niet vergoed

Letselschade opgelopen tijdens een voetbalwedstrijd? Vaak wordt de schade niet vergoed

Een amateurvoetballer raakt tijdens een wedstrijd ernstig geblesseerd door een harde tackle van een tegenspeler. Hij breekt daarbij z’n linkerbeen en -enkel. Na vele operaties blijkt dat hij altijd klachten zal blijven houden. Het slachtoffer stelt zijn tegenspeler aansprakelijk voor zijn letselschade, maar diens verzekeraar gaat daar niet in mee. De schade wordt niet vergoed. Hoe kijken rechters in Nederland aan tegen deze kwestie?

Zowel de rechtbank als het Gerechtshof komen tot het oordeel dat de tegenspeler niet onrechtmatig heeft gehandeld en daarom niet aansprakelijk is voor de letselschade van de voetballer. Ze beslissen dat de tackle weliswaar hard was, maar dat deze deel uitmaakte van het spel en niet zodanig ongebruikelijk was dat de speler aansprakelijk is. De uitspraak wordt bevestigd door de Hoge Raad.

Sporten is gezond, maar niet zonder risico

Meer dan de helft van de Nederlanders doet aan sport, blijkt uit cijfers van het CBS. Sporten is gezond, want door te bewegen verklein je de kans op aandoeningen als hart- en vaatziekten, diabetes en depressieve klachten. Maar er bestaat wel een kans op blessures. Bij sporten als voetbal en hockey heb je een grotere kans op lichamelijk letsel dan bij zwemmen en hardlopen. Als deelnemer aan een sportwedstrijd, zul je de risico’s op blessures grotendeels voor lief moeten nemen.

Niet zo snel aansprakelijk

Iemand die in het dagelijks leven bij een ander lichamelijk letsel toebrengt door een duw of een tackle, zal altijd aansprakelijk zijn. Maar dat gedrag is tijdens een sportwedstrijd normaal en zal niet snel tot aansprakelijkheid leiden. In sport- en spelsituaties geldt namelijk een verhoogde drempel voor aansprakelijkheid. Van onrechtmatig gedrag is dus niet snel sprake, ook niet bij gedrag dat bij een ander letsel veroorzaakt.

Of er sprake is van onrechtmatig handelen als gevolg van een ongeval tijdens sport en spel hangt helemaal af van de omstandigheden van het concrete geval. Uit rechterlijke uitspraken blijkt dat de volgende aspecten daarbij van belang zijn:

  • Er is sprake van opzet of grove schuld;
  • Er wordt in strijd met de spelregels gehandeld;
  • Er wordt in strijd met de tuchtregels gehandeld.
Direct contact met Trias Legal
advocaat
?

Bel ons en wij helpen u verder: 010-799 70 40

Wij helpen u verder.

Trias Legal geeft advies

Heeft u letselschade opgelopen tijdens het sporten, door toedoen van een ander? En wilt u laten onderzoeken of de tegenpartij aansprakelijk is voor uw schade? Trias Legal kan helpen. Neem gerust contact met ons op.

Wij helpen u graag!

Trias Legal is een onafhankelijk legal kantoor gespecialiseerd in het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht met een speciale focus op het letselschaderecht.

+31(0)10 799 70 40

info@triaslegal.nl Dringende gevallen 24/7 uur bereikbaar.

Terugbelverzoek
Gelieve enkel nummers
Direct contact met een advocaat?

Bel ons en wij help u: 010-799 70 40