Wil je bij het fietsen het risico op hoofdletsel verkleinen?

Trias Legal > Nieuws > Wil je bij het fietsen het risico op hoofdletsel verkleinen?

Wil je bij het fietsen het risico op hoofdletsel verkleinen? Gebruik een fietshelm!

Op woensdag 19 april vond de Dag van de Fietshelm plaats. Een belangrijke dag, want het aantal fietsers dat hoofdletsel oploopt neemt snel toe. Het initiatief komt van artsen die het belangrijk vinden dat meer mensen van de fietshelm gebruikmaken. Wist je dat het dragen van een fietshelm de kans op dodelijk hoofd- of hersenletsel bij een botsing of val met maar liefst 70% vermindert?

Hersenletsel bij fietsers

Als fietser ben je in het verkeer zeer kwetsbaar. Bij een ongeval is het risico op letsel groot, of dat ongeluk nou ontstaat door jezelf of wordt veroorzaakt door een andere weggebruiker. Hoofd- en hersenletsel komt relatief veel voor bij fietsers. Van alle fietsers in Nederland die ernstig gewond raken door een fietsongeval, heeft bijna een derde hoofd- of hersenletsel. Bij fietsongevallen waarbij een motorvoertuig betrokken is, loopt zelfs de helft van de fietsers hoofd- of hersenletsel op. De fietshelm is een makkelijke en effectieve manier om ernstig letsel te voorkomen.

Cijfers

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft in 2019 de potentiële reductie in kaart gebracht van het aantal fietsslachtoffers in Nederland wanneer iedereen altijd een fietshelm zouden dragen. De resultaten zijn duidelijk! Wist je dat het dragen van een fietshelm de kans op ernstig letsel bij een botsing of val met 60% vermindert? Ook hebben fietsers met helm maar liefst 70% minder kans op dodelijk hoofd- of hersenletsel dan fietsers die geen helm dragen. Dit komt neer op een jaarlijkse besparing van ongeveer 85 verkeersdoden en tussen de twee- en drieduizend ernstig verkeersgewonden. Het dragen van een fietshelm is dus zeker de moeite waard.

Direct contact met Trias Legal
advocaat
?

Bel ons en wij helpen u verder: 010-799 70 40

Geen verplichting

Er is in Nederland vrijwel geen steun voor een algemene fietshelmverplichting, ook niet bij verkeersorganisaties. Dat betekent dat de fietshelm uitsluitend vrijwillig wordt gedragen. Vooral mensen met een hoger risico op een ongeval, namelijk ouderen en kinderen, worden gestimuleerd om een fietshelm te dragen.

Wij helpen u verder.

Letselschade verhalen

Bent u als fietser betrokken geweest bij een ongeval en wilt u uw letselschade verhalen? Trias Legal helpt! Neem gerust contact met ons op voor advies.

Wij helpen u graag!

Trias Legal is een onafhankelijk legal kantoor gespecialiseerd in het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht met een speciale focus op het letselschaderecht.

+31(0)10 799 70 40

info@triaslegal.nl Dringende gevallen 24/7 uur bereikbaar.

Terugbelverzoek
Gelieve enkel nummers
Direct contact met een advocaat?

Bel ons en wij help u: 010-799 70 40